slovak hungarian english

ÜVEG

Stúdiónkban egyedi, kézzel készült üvegékszereket is találhatsz. Az üvegékszerek és ajándéktárgyak Tiffany technikával és üvegrogyasztással (fusing) készülnek. Egyedi tervezésű, iparművészeti és képzőművészeti technikák ötvözésével készült alkotásaink a fusing üvegképek, amelyeket első alkalommal 2014-ben állítottunk ki. Ékszereink és üvegtárgyaink az Etsy, Sashe és Meska webhsopjaiban, valamint alkalmanént kézműves-iparművészeti vásárokon kaphatóak.


FUSING - ÜVEGROGYASZTÁS

Az üvegrogyasztás tulajdonképpen az üveg melegen végzett megmunkálása, kemencében hevítés által. Az előre formázott, vágott, vagy egymásra helyezett nyers üveglapokat 800 - 100 Celsius fok körüli hőmérsékleten olvasztjuk össze, vagy egymásra. Az üvegdarabok a kemencében teljesen egymásba olvadhatnak, vagy kidomborodhatnak, megtartva előzesen vágott vagy csiszolt formájukat. Az égetés, rogyasztás után is lehetőség van a finomcsiszolásra, ezzel tovább alakíthatjuk az üveg formáját. A kemencében felhevült, gyurmaszerű masszává váló üveget nagyon lassan hűtjük, megakadályozva a hirtelen hőmérséklet-változást. Mivel a rogyasztott üvegek fizikai és kémiai tulajdonságai is megváltoznak az égetés során, tartósabbak és keményebbek lesznek a nyers üvegnél. Az elkészült üvegékszerekre ezután kerülnek fel a fém, vagy orvosi acél kapcsok, akasztók, alkatrészek.


TIFFANY TECHNIKA

A Tiffany üveg az amerikai Louis Comfort Tiffany nevéhez fűződik. Ezzel a technikával többnyire lámpák, tükrök, ablaküveg-berakások készültek. A szecesszió korszakában kedvelt üvegművészeti eljárásnak számított. Előzménye a középkorban használt ólomüveg, amelynek tartóvázai merev ólomsínekből készültek, s ebbe került bele a színes, nyers üveg. Tiffany technikánál a nyers üveglapokat előbb megcsiszoljuk, majd rézfóliázás után cinezzük össze. Így az üvegdarabok stabilan egymáshoz rögzülnek. Az ékszerekhez ólommentes, ezüsttartalmú cint használunk, ami nem káros az egészségre. Az elkészült ékszereket és tárgyakat ezután antioxidánssal kezeljük.
Wordpress blog   Facebook page   Behance portfolio   Twitter   Meska   Sashe   Etsy   Redbubble